Tintin på Kulturhuset

Vi tar totalt avstånd från Behrang Miris uttalande i DN i morse.

Uttalandet var behäftat med en mängd faktafel och visade dessutom att Behrang Miri inte var insatt i ämnet överhuvudtaget.

Censur av ett helt livsverk från en av världens främsta konstnärer – som en ren generalisering av ett offentligt bibliotek är en skandal – ovsett att Kulturhusets ledning tvingades kliva in och göra en pudel å Behrangs vägnar.

Att det omtalade albumet "Tintin I Kongo" inte ens fanns på TioTretton – medan man rensade ut ett av kulturhistoriens starkaste angrepp mot xenofobi och främlingsfientlighet genom albumet "Blå Lotus" är än mer beklämmande och skulle – om det inte återdragits – lett till att kampen främlingsfientligheten tappat ytterligare en röst genom svepande generalsieringar.

Sådana här beslut skall vara genomtänkta, att en ansvrig för ungdomskultur på fullt allvar har censurvapnet i sin arsenal och inte tvekar att använda det som ett trubbigt och svepande instrument är mycket oroande och inte förtroendeingivande inför framtiden. En utrensning skall vara motiverad på biblioteksmässiga grunder och inte användas som en skördetröska av ideologiska skäl. Man kan fråga sig om Behrang Miri hade fått för sig att censurera en hel författares livsverk i en svepande bisats om det inte rört sig om just serier – eller är det för att det är en Belgisk konstnär... eller är det för att den är för populär? Hade han ens tänkt tanken på att rensa ut hela Astrid Lindgrens samlade verk för att hennes tidigaste verk också är barn av sin tid? Panelofobin har historiskt varit utbredd inom vissa kulturkretsar – vi hade hoppats på att det i dag – 2012 – skulle varit enbart en historisk parentes.

Hela debatten och det ogenomtänkta utspelet riskerar dessutom skada även Vuxenbiblioteket och Serieteket i kulturhuset – vilket vi finner mycket olyckligt – då dessa bibliotek hör till de främsta kulturbärarna i en blommande svensk seriekultur i Stockholm.

Vårt förtroende för Behrang Miri som ledare eller på något sätt ansvarig för ungdomskultur är allvarligt skadat av det inträffade, och det kommer att ta stor ansträngning och lång tid att reparera. MEN vi vill framhålla att vårt förtroende för den hårt arbetande och oerhört kunniga och proffessionella personalen på kulturhuset är helt oförändrat högt.

//Kampanjen Befria Tecknngarna

Läs även Serieteketbloggen: Serieteket behåller Tintin. (Och det gör TioTretton också.)

Vilka är vi?

Bakom Kampanjen befria teckningarna ligger en grupp serievänner. Ursprung­ligen samlades vi kring facebookgruppen Stop comics censorship in Sweden! Talespersoner är Magnus Knutsson och Bror Hellman.

Webbmaster Rasmus Kaj